Hőszigetelés

A hőszigetelés az egészséges és kellemes lakókörnyezet megteremtésének egyik feltétele, hiszen a mi égövünkön a lakóhelyiség kellemes klímája e nélkül nem teremthető meg. Hőszigetelés nélkül fokozottan kellene az épületeket fűteni, mivel a hő hamarabb szétsugárzódik a környezetbe.

Mivel a hő mindig a magasabb hőenergiájú hely felől az alacsonyabb felé áramlik, a nyári hőségben a hőáramlás iránya megfordul. A forró napokon a hő a lakás belseje felé igyekszik. Ez ellen többféleképpen lehet védekezni:

  1. Hőszigetelés

  2. Légkondícionálás

A kettő nem helyettesíti, hanem kiegészíti egymást:

Klímaberendezést lehet használni szigeteletlen házban is, de nagyon költséges. Egy jól szigetelt házban viszont segít a legkellemesebb hőmérsékletet beállítani és folyamatosan fenntartani, alacsony fenntartási költség mellett.

A modern klímaberendezéseknek van egy még kevéssé ismert, de nagyon hasznos funkciója. Hűvös vagy enyhén hideg időben a működése megfordítható, így fűthető vele az épület. Amíg a  nagy hidegek be nem állnak, nem kell bekapcsolnunk a kazánt vagy egyéb fűtőberendezést, mert a termosztát által vezérelt klíma hűvös idő esetén is optimális hőmérsékletet tart fenn, nappal és éjjel, 24 órában. És mivel kikapcsol, amikor nincs rá szükség, ez is alacsony költséggel történik.

A hőszigetelés ára tehát a fűtési és a hűtési költségeken megtérül, majd megtakarításba fordul.

Ezért anyagilag is megéri erőforrásokat bele fektetni.

Polisztirol hőszigetelő rendszerek

EPS100 Thermodam
EPS 100

Kőzetgyapot szigetelőanyagok

Homlokzati táblás vakolható kőzetgyapot
Kőzetgyapot